maandag 24 januari 2005

Het mooiste of het beste.

Laatst was er een discussie over de film 'the others'. 'Er gebeurt niets' zei de èèn. 'Het is een goede film' zei de ander. Nu ga ik even over op CD's. Raar bruggetje. Hoe kan iemand een CD beoordelen die compleet buiten zijn smaakt valt? Ik neem Radiohead even als voorbeeld. De scheidslijn in het houden van Radiohead ligt vaak (niet statistisch onderzocht) voor of na OK Computer. Voor mij is de mooiste (ja mooiste en niet beste) CD van Radiohead 'The bends'. Daar is niet iedereen het mee eens. Vaak wordt OK computer' als beste CD gezien. hetzelfde zie ik vaak bij Lamb. Mijn favoriet is 'fear of fours', maar vaak wordt de titelloze CD voor 'fear of fours' gezien als het beste album van Lamb. Volgens mij is het moeilijk om een CD objectief te beluisteren. De lijstjes die je op dit weblog zal vinden zullen dan ook nooit de beste of de slechtste lijstjes zijn.

En wat ook altijd een mooie opmerking is. Ik zeg 'deze CD vind ik niet mooi'. De ander zegt dan 'maar dit is een hele goede CD'. Alsof dat er iets mee te maken heeft.

2 opmerkingen:

theo zei

het inderdaad lastig om een cd te beoordelen. of beter: zo objectief als mogelijk te beoordelen. want helemaal objectief is echt onmogelijk. ik kom het vaak tegen tijdens mijn werk, recenseren van cd of liveoptredens, dat een band mij persoonlijk niets doet maar dat er wel iets gedaan wordt dat, ehh, 'goed' is. hoe ik dat bepaal is een lastige vraag. hangt af van je kennis van het muzikale landschap denk ik, van het referentiekader dat je hebt en natuurlijk ook voor wie je schrijft. verschillende lezers verwachten immers verschillende dingen van precies dezelfde band. lastig. ik ga er eens wat dieper over nadenken.

Marian zei

Ik heb ook alleen maar problemen met beste en slechtste lijstjes als er geen concrete zaken aan ten grondslag liggen. Dus de best verkochte kan weer wel, want dat kan je gewoon bewijzen.