zaterdag 13 augustus 2011

Klaar

Thrillers en detectives lees en bekijk ik al vrij lang. Thrillers lees ik trouwens meer dan dat ik ze kijk. Toen ik op internet de titel the Killing (originele titel: Forbrydelsen) tegenkwam raakte ik mede door de titel in deze serie geĂ¯nteresseerd. Ook vanwege de zeer positieve commentaren die ik las. En nu dit stukje zonder hints en clues over wie de dader is.

In de eerste (Deense) serie wordt een meisje vermoord. We volgen Lund die de dader probeert te vinden, maar ondertussen zien we ook hoe de familie van het meisje omgaat met haar dood. En we zien hoe de plaatselijke politiek reageert op deze moord. Ondanks dat het einde nog wel wat vragen oproept, vond ik de serie mooi gemaakt en goed geacteerd. Ik vond het zo spannend en intrigerend dat ik niet kon stoppen met kijken. Ik las trouwens dat de cast ook niet wist wie de moordenaar was, behalve dan dat het Lund niet was.

In de tweede serie vind een reeks moorden plaats, die begint met de moord op een advocate. Deze reeks moorden worden gelinkt aan de 'oorlog' tegen de islam. In deze serie is er een connectie met de landelijke politiek en het leger. Ik had hier eerder een vermoeden wie de dader was wat eigenlijk veel toevoegde aan de spanning die goed werd opgebouwd. Een aantal zaken riepen weer vragen op, maar ik vond deze serie desondanks mooier als de eerste.

Dus een goed geacteerde detectiveachtige serie met een vrouwelijke hoofdrolspeelster die zoals ze zelf in een interview zei acteerde als een man. De vragen die worden opgeroepen worden niet beantwoord doordat het geen reguliere detective is waar alles vrij duidelijk wordt uitgelegd. Het lijkt erop dat de makers vrij veel aan de fantasie van de kijker wil overlaten en niet alles willen voorkauwen. Je krijgt dus bijna geen flashbacks te zien van wat er gebeurt is.


1 opmerking:

André zei

Wij gaan er binnekort aan beginnen (eerst Six Feet Under afkijken) Ben heel erg benieuwd!