vrijdag 21 september 2007

Privacy op internet

Als je op Internet surft ben je niet echt anoniem. Zelfs niet als je een nickname gebruikt. Men kan via diverse methoden achter je identiteit komen. Ikzelf zit niet achter een Proxy server. En ik gebruik ook geen andere mogelijkheden om mijn IP adres te verbergen. Dus in mijn geval kan mijn redelijk gemakkelijk achter mijn identiteit komen.

Ik hoef geen kinderporno te zien. Ik heb geen afwijkende politieke ideeën. Dus ik zeg altijd: ik heb niets te verbergen. Maar in andere landen kunnen mensen niet vrijelijk hun politieke ideeën uiten. Ze mogen soms niet eens op Internet. Of er worden sites geblokkeerd. Dus alleen al vanwege recht op informatie en vrijheid van meningsuiting, moet je anoniem kunnen Internetten. Dus dan is de conclusie anoniem Internetten moet kunnen.

Maar kijk dan eens naar fora, waar mensen anoniem hun commentaar kunnen spuien. De scheldwoorden die er dan staan, gebruik ik niet eens in het werkelijke leven laat staan op Internet. En praten die mensen in het echte leven ook zo? Als je geen bekeuringen meer zou geven voor fout parkeren en door rood stoplicht rijden, zou men zich net zo netjes aan de regels houden als nu? En hoe komt het toch dat mensen het onzin vinden om een kaartje voor de trein te kopen als ze niet gecontroleerd worden. Je betaalt toch voor je vervoer en niet voor de controle. Maar mij geeft het indruk dat een bepaalde (sociale) controle nodig is om een samenleving beschaaft te houden.

Nadat ik dit stuk heb geschreven kom ik toch tot conclusie dat anoniem internet moet kunnen. En natuurlijk moet je misbruik tegengaan. Maar daar heb ik nog geen goede oplossing voor gevonden.

1 opmerking:

Anoniem zei

over sociale en andere controle: Het is triest te moeten vaststellen hoeveel mensen de regels (wetgeving, maar ook hoffelijkheid) pas gaan volgen (bv in het verkeer) als ze weten dat er gecontroleerd wordt. En dat terwijl deze toch bestaan om die toestand rondom ons vlotter en aangenamer te laten verlopen.
Het geheel zal niet in de ik-cultuur passen)

over privacy op het internet:
Zelf maak ik me geen ilusies, ik ben heel gemekkelijk terug te vinden, maar het stoort me niet. Het is - denk ik - te vergelijken met in een telefoongids staan... maar dat willen sommigen ook niet (en dat recht hebben ze).