donderdag 25 oktober 2007

Harten van Helden

Hoe meer ik zelf schrijf, hoe meer ik lees over schrijven en hoe kritischer ik word. Ik zat laatst een interview met Carice van Houten te lezen. Tenminste ik neem aan dat het een interview was, het was namelijk opgeschreven als een monoloog. Zou je alle interviews in deze vorm kunnen schrijven? Die vorm heeft wel mijn voorkeur. Ik heb het boek aangeschaft genaamd Harten van Helden. Hierin staan interviews met 'Bekende muzikanten over het songschrijverschap'. De interviews zijn voornamelijk opgeschreven in de monoloog vorm. Maar dan net niet helemaal, want soms slipt er een vraag doorheen. Je krijgt een kijkje in de keuken (soms letterlijk) van songschrijvers. Hoe begin je aan een song? Wat vind je belangrijker melodie of tekst? In hoeverre jat je uit andere nummers? Dat zijn allemaal vragen die in dit boek beantwoord worden. Het mainstream gehalte is vrij hoog. Wil je zelf liedjes schrijven dan is de belangrijkste tip in het boek gewoon doen. En oude liedjes uitpluizen om te zien hoe ze zijn opgebouwd. Een boek als dit heb je daar niet voor nodig. Als je geen muzikant bent, maar wel geïnteresseerd in liedjes schrijven is het een leuk boek om te lezen.

1 opmerking:

theo zei

de vorm waarin een interview geschreven is, is niet meer dan een middel om het verhaal over te brengen. soms past de ene vorm beter, dan weer de andere.

kan me wel goed voorstellen dat in dit geval de 'fulle qoute' een uitstekende keuze is. misschien moet ik het ook eens lezen. maar eerst die stapel andere boeken. al komt het nakijkwerk eerst: columns van studenten. kan ik van harte aanbevelen.