woensdag 3 oktober 2007

TAX fonds

'Op 1 oktober is het TAX-videoclipfonds van start gegaan: een nieuwe subsidieregeling, geïnitieerd in het kader van het Actieprogramma Cultuur en Economie van de Ministeries van OCW en Economische Zaken. De regeling is bedoeld om de kwaliteit van Nederlandse videoclips een impuls te geven en om de samenwerking tussen beeldmakers en (pop)artiesten te stimuleren. In de uitvoering van deze experimentele regeling, die in beginsel twee jaar loopt, bundelen het Stimuleringsfonds Nederlandse Culturele Omroepproducties en het Fonds BKVB hun krachten. Per jaar is er ruim € 400.000 beschikbaar.'

Bovenstaande tekst heb ik van de site van het fonds voor beeldende kunsten, vormgeving en bouwkunsten gehaald. Ik vind het een goed initiatief. Ik heb al verschillende goede clips gezien die door dit fonds ondersteund zijn. Maar de klachten beginnen ookal te komen. Ze worden niet op MTV uitgezonden en ook niet op 3voor12. Sommige projecten worden niet gesteund. En mensen zouden het geld in eigen zak steken.

Dat MTV ze niet uitzendt, ligt toch echt aan MTV. Ze zenden meer niet-muziek programma's uit als wel-muziekprogramma's. En als je project niet gesteund wordt, moet je een betere videoclip bedenken. Ze willen bij het fonds geen standaardclips. En natuurlijk moet misbruik worden tegengegaan. Het gaat weer zoals bij elke subsidieregeling; het is niet eerlijk. Maar ze kijken dan niet naar de projecten die gesteund worden. Ze moeten vervolgens ook kritisch naar hun eigen project kijken. En je doet het toch nooit goed.

Hieronder een videoclip die ook gesteund is door het TAX fonds. Deze clip is opgenomen tijdens de opening van de tentoonstelling videoclips van het Stedelijk Museum van Den Bosch.

Geen opmerkingen: